Förra helgens kurs för Maria Hagström har verkligen varit grym! Väl värd att väntas på. Det som inte var så himla skoj var att jag fick feberfrossa efter jobbet i fredags. Frös något alldeles förfärligt när jag och Boel åkte till Frillesås, tänkte att jag var trött. På kvällen hade jag över 39 graders feber… Var lite rädd där ett tag att det inte skulle bli någon kurs för min del men åt Panodil & drack mängder med vatten och kände mig lite bättre.

Vid samlingen fick vi efter en kort presentation berätta om vad vi med hund ville jobba med under helgen. Jag sa att jag ville ha hjälp med tävlingsträning, uthållighet, koncentration och apporterings dirrigeringen.

Fick följande tips i min & Klaras praktiska träning:

Dag 1 körde jag och Klara först ett pass med lite dirrigering. Det ösregnade och Klara ville helst inte vara med alls. På eftermiddagen hade det slutat regna och Klara var lite gladare och vi fick flera bra tips av Maria. Kasta belöning i mitten av rutan. Shejpa in från nära håll. Går hon mot konen gör det lättare. Hunden ska gå rakt. Kasta snusdosa med mat i MITTEN av rutan eftersom Klara gillar mat. Gör sedan en kort belöningsritual mitt i rutan.

För bra resultat

 • Korta intensiva pass, observera och fundera
 • Splitta
 • Timing, kriterier och belöningskvalité
 • Kontroll på hundens attityd
 • Många lyckade repetioner
 • Belöningsmarkör, helst inte ord, ljud.
 • Proportion på rätt och fel. 80 % regeln.
 • Tydlig skillnad på rätt och fel!

Dag två tränade vi en hel del på tävlingsmässigt fritt följ. Började dagen med att bli inkommenderade på planen. Gick kanske 10 meter och sprang sedan av och belönade. På em. fick jag en hel del tips om hur jag kan träna uthållighet samt även beröm. Klara skötte sig riktigt bra på eftermiddagen & var pigg och glad. Skoj!!

Marias fritt följ-tips:

 • Belöna aldrig slentrianmässigt. Ha alltid en plan för vad du belönar.
 • Variera sträckor. Aldrig lika kort/långt.
 •  Bryt om det blir fel.
 • En gång är ingen gång!

Vi körde även igenom vittringen för att jag ville testa en elitvittring. En gång är ingen gång som sagt 😉 Testade när jag hade chansen! Det gick jättebra utan någon fuskköttbulle på rätt pinne. Klara fick beröm för sin fina sortering och Maria tyckte mest vi behövde jobba med tempot genom att kasta in rätt pinne i högen samt jobba med att hålla separat. Jag tror farten kommer. Känns skönt att ett moment funkar hyffsat iallafall 😉

Marias dirrigeringstips: Ha alltid tre matskålar bakom hunden. Den mittersta något längre fram mot hunden. Kör på 6-7 m mellan skålarna från början (placerade alldeles bakom hunden på en paralell linje) & flytta dessa sedan succesivt bakåt. Ha godis i den skål du ska skicka till. Blir det fel, säg oj eller vad du väljer. Gör om och ställ dig närmre skålen, gör det enklare för hunden att lyckas. Tjata inte, kommandot är heligt!

Sammanfattar lite om vad Maria gick igenom på teoritimmarna. Marias träning genomsyras av fyra komponenter: Grundträning, detaljer/moment, kedja/helhet och tävlingsträning. Lek är grunden för all träning.  Utveckla belöningar. Utveckla belöningsritualer.  Ska stort intresse för dig. Lära sig spelets regler – göra för att få. Störningsträna tidigt. Engagemang / aktivitetsnivå. Koncentrationsövningar. Betingad förstärkare. Viktigt med olika miljöer. Utveckla hundens svagheter i leken. Lära hunden gå snabbt på varsågod. Inkallning på riktigt långa avstånd. Springa fort m. föremål. Plocka fram tempo!

Koncentrationsövningar

– Startövningar (ingång på planen). Hundens ansvar med kontakt.

– Vara stilla.

– Hanteringsövning. (nos i hand)

– Ta kontakt

-Följa övningar

– Växla mellan passiv och aktiv

Övningar för att ta i

– Varsågod

– Snabba kobran

– Handtouch

– Gripa snabbt

– Springa fort

– Springa fort med föremål

– Targets

– Springa runt saker

Rutan

1. Gör övningar där hunden får söka rutan nära.

2. Gör övningar där hunden ska springa ut genom rutan.

Hitta rutan Shejpa att hunden kollar på rutan. Belöna i mitten. Att hunden tar ett steg i rätt riktning osv. Belöningsmarkera en hel del innan bakre bandet. Kasta belöning i mitten av rutan. Shejpa in från när håll. Går hunden mot konen, gör det enklare. Hunden ska gå rakt!

Från lek till moment. Stärkande lekar är viktigt. Glöm inte målet. Gå vidare. Utgå från vad du vill lära hunden.

Från beteende till moment

– Målsättning, plan

– Regelbundna  utvärderingar

– Gör en ny plan

– Få fram beteendet. Delbeteendet.

– Upprepa forma, och skapa värde.

– Kommandoord, när hunden gör det jag vill. Bra rörelser.

– Generalisera.

– Ändra din position & hundens, sitt på olika ställen osv. Stå på en stol, sitt på huk.

– Uppräthållande.

– Shejping ger hundar bättre kroppsuppfattning.

– Belöningsplacering

– Shepja in att hunden lyfter en baktass. Ska gå på en kväll om man har en bra betingad förstärkare. Låt hunden backa över något.

Kedjor

Gör kedjandet till en del av träningen. Gör en kedja varje träningspass. Flera moment eller delmoment efter varandra. Jobba länge för belöningar. Kunna gå från moment till moment , momentrutiner. Din träning i att agera tävlingsmässigt. Bra sätt att checka status. Börja smått, bygg ut. Ge hunden mycket cred mellan momenten. Kedja på många olika sätt. Värm upp på samma ställe. Repetera hundens svaga delar på uppvärmningen. Viktigt att ge hunden bra erfarenhet av tävling. Håll fokus i kedjorna. Gör kedjningen till en del av träningen! Kedja så mycket som möjligt utan att tappa detaljer.

Var ligger felet i kedjan?

Fungerar detaljen? Fungerar momentet? Fungerar kedjan?

Lär hunden exempelvis sortera efter gripanden. Kan vara svårt då gripandet ofta har ett högt värde för hunden.

Signaler

Med eller utan kommando. Kan vara bra att koppla ord till rörelse istället för situation. Tänk på att hunden är jättedålig på muntliga kommandon. Ett sätt att testa hundens stimulikontroll kan vara att backa, säga sitt ligg stå. Klarar hunden samtliga positioner på första försöket har hunden god signalkontroll! Upprepa aldrig ett kommando. Ett kommando = en chans. Tänk rörelser, namnge dessa. Ha en tydlig start och ett tydligt slut på träningen. Träna hunden på att lyssna efter rätt ord, varsågodövningar. Lika dåliga som hundarna är på att läsa ord, lika bra är de på kroppssignaler.

Tävlingsmässigt på egen hand

 • Ny plats
 • Uppvärmning, värm upp på annat ställe än där du ska ”tävla”
 • Ingång på planen
 • Väntetider, start mellan momenten.
 • Ladda planen
 • Träna momentövergångar
 • Gå ut på planen och belöna när hunden söker upp dig.

Bra arbete i kedjorna är viktigt även för föraren. Fokus & koncentration! Börja smått, utöka och variera. Helhet när det närmar sig tävling, då är det viktigt att helheten sitter. Bli inte ledsen när du hittar fel i kedjorna. Träna bra, utvärdera och gör träningsplaner. Jobba med två moment i taget ”kampanjmoment!”. Se till att ha skoj!

Ha en plan för kedjorna. Fokusera på det man kan. Vänj hunden vid störningsträning. Ex. platsliggning, ligg på mitt ligg och inte på kompisens. En rolig kväll. Fastna inte i detaljer och moment, grundträna!

”Viljan att vinna är inte på långt när så viktig som viljan att vilja förbereda sig för att vinna”

1 tanke på “

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s